onsdag 29 december 2010

första filtisen


Första figuren ut från boken i förra inlägget blev denna lilla röda nallen. Den ser kanske lite för sorgsen ut för min smak - men själva broderimomentet för att få till nosen var inte så lätt, får öva på det.

söndag 26 december 2010

julklappsböcker med mycket inspiration

Julklappsböckerna bjuder på mycket inspiration: Två böcker om att sy baby/barnkläder: "Making Babys´s Clothes" av Rob Merret och "Making Childrens Clothes" av Emma Hardy. (Den senare finns att beställa på AdLibris)Fick även denna underbara bok om att göra små filtfigurer: "The Cuter Book" från "Aranzi Aronzo" Har redan införskaffat filt i olika färger och små ögon att sy på. Snart får ni se hur det blir.

onsdag 22 december 2010

julklappar

Klappat och klart med allsköns kort, band, papper och dekorationer. Riktigt roligt att göra fina paket tycker jag.

givarparn´s hopkok


Varje år brukar Givarparn skapa någon ätbar julklapp under sitt eget kvalitetsmärke "Givarparn´s". I år blev det svamp.

måndag 20 december 2010

julmysigt
Julstämningen har infunnit sig rejält i stugan nu och helgen var lugn och mysig med brasa i öppna spisen, julklappsinslagning och pepparkaksmumsande.

torsdag 16 december 2010

tomteklänningenDet blev en tomteklänning till slut, eller egentligen en vanlig röd velourklänning som kan användas både till jul och annars med. Sydde den färdig i sista stund till Lucia-firandet på dagis. Nu tyckte Lillan inte alls att det var kul att gå i Luciatåg kl fem på kvällen i en halvmeter snö och isvindar utanför dagis, så vi tittade på de andra istället och skyndade oss att äta en varm korv med bröd innan vi for hem. Men det blir ju fler tillfällen att få att få vara tomte-nissa...
Modellen är ett egenritat mönster med tryckknappar bak. Första gången jag änvände trikå-tryckknappar och det blev riktigt bra. Kul. Fållen i nederkant blev mindre bra, blir lätt lite klumpigt att fålla velou - så den ska jag eventuellt göra om

tisdag 14 december 2010

husmorsfälla?

Idag läste jag en intressant artikel på Borås Tidning kulturssidor som tog upp fenomet kring den nya "husmorsvurmen". Detta apropå en aktuell fotoutställning på Nordiska Muséet som visar 50-talets hemmafruvardag och apropå boken "hemmafru 2.0" som tar upp fenomet med "hobby-hemmafruar" som bakar cup-cakes och priroiterar hemmet framför karriären. En bra artikel med många intressanta vinklingar på fenomet. Kan nog vara en stressfaktor för en del att man både skall vara modern och jobba och göra karriär och ha ett vackert hem och hembakade kakor och hemsydda barnkläder och nystrukna örngott, mm, mm. Bloggandet i form pysselbloggar, bak/matlagningsbloggar och inredningsbloggar berörs i sammanhanget som en del i detta "husmorsfenomen" vilket fick mig att fundera över detta med bloggandet. För min egen del började jag "pysselblogga" för att jag ville dela med mig och inspirera så som jag blir glad och inspirerad av att läsa andras bloggar. Men visst finns det nog också något i att man vill visa upp det man gör och det är kul med uppmuntrande kommentarer. Men kanske är det inget att skämmas över att man faktiskt vill visa och stolt visa upp sina alster - tvärtemot jantelagen! Och det finns så otroligt många duktiga och fantastiska bloggare där ute som skapar så mycket kul och fint - klart att man ska visa upp det. Men en baksida av bloggandet kan vara om det skapar prestationångest hos både bloggare och läsare - om själva bloggandet i sig blir viktigare än skapandet - som vanligt en balansgång här i livet. Själv tänker jag fortsätta pyssla, sy, baka och greja så länge jag hinner, orkar och tycker det är roligt och blogga om det med.

Vad tycker ni?

PS Bristen på blogginlägg på senaste tiden beror på havererat minneskort i kameran, men snart blir det nya tag.

måndag 6 december 2010

tomteluva


Av min kollega Carina fick jag härom veckan en hel massa röd velour och många meter resår i olika bredder, efter att hon rensat i sitt sy-rum! Tack snälla Carina. Av velouren har jag sytt en tomteluva till Tilia, nederkanten är naturvit mudd och tofsen en klassisk garntofs, ni vet en sån man gör genom att vira garn runt två runda kartongbitar med ett hål i mitten. Det var väldigt kul att göra tofsar, om jag hade nån vettig användning för dom skulle jag göra fler, får klura på det. Om jag hinner/orkar kanske jag syr en hel tomteklänning till Tilia, vi får väl se!